sv.onlinewebcreations.com

Mercedes-Benz Netherlands startade 2001 med en ny internetstrategi. Fram till dess var webbplatsen inte mycket mer än ett visitkort. Den här månaden gick den förnyade platsen som en vuxen del av marknadsföringsblandningen. Webbplatsen lockar nu 70 000 unika besökare per månad. Marknadschef Jos van den Broek och strategisk ny marknadsföring Jolanda Landman pratar om framgångarna och problemen.

Bilmarknaden förändras snabbt. Å ena sidan genom att avreglera förordningar från Bryssel å andra sidan genom att sätta den ekonomiska nedgången som sätter press under press. Men kunden blir också alltmer krävande och produktdifferentiering ökar. Till exempel hanterar Jos van den Broek, marknadschef Mercedes Benz, nu 15 produktlinjer, medan för tio år sedan fanns det bara fyra.

Varför har e-kanalen blivit mer strategisk på Mercedes?
Van den Broek: "År 2001 kom vi in ​​på att e-kanalen inte längre är en hype, och hälften av konsumenterna såg redan internet som en viktigare informationskälla än återförsäljaren." 45% av våra kunder använder webben för För fordon är dessa procentsatser mycket högre, så Internet har blivit en viktig kommunikationskanal, vilket var skäl nog för att vi skulle göra Internet till en integrerad del av marknadsföringsprocesserna, och tills dess var det en separat avdelning. din egen internetpolicy. "

När använder Mercedes internet?
Van den Broek: "Det beror på målgrupp och fas av en produkt när, var och hur vi använder internet." Vi inledde oss inledningsvis att få tillbaka kontorsprocesserna i ordning. Om du ansöker om denna fråga måste den frågan hanteras ordentligt, så det måste finnas en koppling till CRM-verktygen, och vi vill inte riskera det. Vi lär dig fortfarande varje dag, som fungerar och
inte. Det testar, mäter, uppfinnar. "

Jolanda Landman ansvarar för interaktiv kommunikation inom marknadsavdelningen. Hon talar om målen med online kommunikation: "Vi vill hjälpa kunder och framtidsutsikter att välja mellan, för vilka vi erbjuder verktyg, till exempel bilkonfiguratorn som kan resultera i en offertförfrågan. Målet är givetvis att sälja så många bilar som möjligt till nöjda kunder. CRM-verktygen vi använder för att filtrera vilka broschyrförfrågningar är berättigade till vårt prospektprogram. Från resultatmätningen har det nu blivit klart att användningen av CRM-verktyg leder till en högre konvertering än tidigare. Omvandlingen av personer som begär en offert på nätet är till och med 17%, vilket också övertygar våra återförsäljare av användbarheten av online kommunikation och de måste stänga affären. "

Vilka indikatorer är viktiga?
Landman: "Förutom de vanliga, som unika besökare och sidvisningar, fokuserar vi på att besvara frågan om var man klickar och där människor släpper ut, vilket ger möjligheter till förbättring." För den grundläggande informationssamlingen använder vi Instadia, och dessutom genomför vi undersökningar. in ".

Hur använder Mercedes e-postmarknadsföring?
Landman: "Vi skickar ut ett nyhetsbrev en gång var sjätte vecka till cirka 4500 kunder, med målet att informera 10 000 abonnenter via e-post, som vi vill uppmuntra till återkommande besök på webbplatsen och dialog. Detta har tidigare gjorts helt av externa parter och görs nu direkt i content management-systemet, medan en tredje part fortfarande tillhandahåller de kontorsuppgifter som går med den, till exempel studshantering. "

Använder Mercedes marknadsföring av sökmotorer?
Landman: "Vi fick reda på att vår egen webbplats inte var för hög i sökresultaten från flera sökmotorer, men vi gjorde något åt ​​det genom att förbättra metataggarna, men jag tror inte att vi kommer att annonsera på sökmotorer än. eget varumärke är för starkt. Under alla omständigheter är hälften av all trafik på platsen eftersom folk skriver in varumärket som en webbadress. "

Jag ser också några Mercedes-banners på andra webbplatser? Är trafik inte så viktigt?
Landman: "Vi gjorde några tester med webvertising, men som tidigare nämnde vi att vi hade alla backoffice-processer i ordning innan vi började arbeta med trafiken, och vi ville inte lägga en banner på en webbplats, men bannering skulle bidra till Det innebär att du måste närma sig begreppet, och för att vara ärlig söker vi fortfarande ett skrivbord för det. "

Vad uppmärksammar du när du väljer ett skrivbord?
Jos van den Broek: "För oss är kontinuitet väldigt viktigt, om det bara är att göra en byrå bekant med varumärket. Under senare år har vi upplevt många snabba personalförändringar hos våra leverantörer. Vår tidigare CRM-partner har tidigare Två olika sex kontoansvariga har skickats till oss i två år, men lyckligtvis har den här tiden gått, vi är också avskräckta för byråkratin, och vi vill inte vänta sex veckor för ett första förslag. "

Var går online-marknadsföringen av Mercedes?
Van den Broek: "Vi kommer närmare klientens hud utan att vara irriterande." "Där de har ett val vill vi vara närvarande så att de vet att de kan komma till oss." Det betyder att du för att hålla databasmarknadsföring och kundrelationshantering uppdaterad, och det är otroligt svårt, till exempel om en kund anger att en återförsäljare inte längre vill ta emot mail från Mercedes, måste detta meddelas i alla kanaler som kanske vill skicka ett mail till honom. är ett yrke i sig. "

Top