sv.onlinewebcreations.com

I Tilburg har WhatsApp nyligen använts strukturellt för att signalera osäkra situationer i grannskapet. I Reeshof-distriktet fångades tre inbrottstjuvar av kragen.

I Reeshof-distriktet har mer än sexton grupper redan använt WhatsApp för att signalera osäkra situationer. Invånare från hela stadsdelen är för närvarande kopplade till varandra via olika grupper, totalt 400 deltagare.

Delning av misstänkta situationer görs enligt den så kallade SAAR-metoden: Signalering, Alarmerande 112, Appen och Registrering. Gruppen får inte användas för andra meddelanden.

Initiativet kom från en lokal bosatt för fem månader sedan och de första resultaten är positiva. Under månaderna maj, juni och juli minskade hembrottet i kvarteren där tekniken användes, med 30 procent. Tre inbrottstjuvar fångades i lagen. Människor var också mer villiga att rapportera misstänkta situationer. Tilburg kommun underlättar och stöder initiativtagare och styrkommitté som har upprättats.

Tillsammans med Twitter-kontot är Facebook-sidan "Neighborhood prevention Tilburg Reeshof" och Neighborhood Prevention Team, WhatsApp-grupperna en seriös partner för polisen, säger kommunen. Tilburgs kommun uppmanar nu boende till whatsap i andra grannskap också.

Top