sv.onlinewebcreations.com

"Det finns en 400 pund gorilla i det här rummet, och vi pratar inte om det, för att han luktar!" För den allvarliga Internetpressen verkar det "inte gjort" att entusiastiskt skriva om det. Marknadsförare har ännu inte sett fördelarna. Vad händer med SMS (Short Message Service)?

Marknadsrådgivare Ernst Blok ser olika möjligheter till marknadsföring via SMS. Han gillar att förklara hur och varför: SMS har förmågan att penetrera ett meddelande. Fortfarande.

Först några fakta. Under det gångna året ökade antalet SMS-meddelanden över hela världen med 800 procent, från 1 till 8 miljarder. Detta exkluderar Japan, eftersom det inte går att använda SMS på i-Mode. Det mycket unga företaget FutureFriday.com skickar cirka 6 miljoner sms-meddelanden i Nederländerna med information till sina abonnenter. Abonnenterna kan ange via webbplatsen där fri information (nyheter, sport etc.) är intresserade. Ungdom har stängt denna form av mobil kommunikation. De SMS och starta i rundan, oavsett om de är webbplatser där du kan skapa och skicka gratis textmeddelanden - Genie.nl, XOIP.nl, Lycos.nl, Soneraplaza.nl, Quios.com och Threebuttons.nl, bara för att nämna några.
Nederländerna blir långsamt trött på e-post. Vi får så många välsignade e-postmeddelanden hemma och på kontoret att vi inte läser dem alla längre. Du kommer därför inte längre att frestas via e-post för att vidta åtgärder, till exempel att ringa ett telefonnummer eller besöka en webbbutik. SMS har fortfarande förmågan att penetrera ett meddelande. Fortfarande, för om du kommer att översvämmas med begärda och oönskade textmeddelanden kommer det snart att sluta med den här "killer app". Den första sexlinjeoperatören skickar redan i bulk till tusentals "slumpmässigt" genererade GSM-nummer. Och med så mycket "framgång" att denna åtgärd redan har nått åtta timmar.

Jag ser en trend som fler och fler webbplatser ber om GSM-numret förutom namn och adressdata. Varför?

Jag kallar dig några 1 till 1 direkt marknadsföringsmöjligheter med SMS:
1. Genom att välja kriterier kan du markera en viss grupp och skicka dem ett kortmeddelande ("Fri workshop för ekonomiska studenter");
2. Tacka din kund, prospekt eller sökande några timmar senare för det intresse som visas
3. Skicka en SMS-kupong ('Skriv in detta varunummer på vår webshop och du får en rabatt på € 10 vid inköp av en CD');
4. Om din prospekt visar SMS-meddelandet i butiken får han 10, - rabatt, han kan skicka kupongen till vänner och familj så ofta som han vill (viral marknadsföring);
5. H & M nämner ett telefonnummer på Claudia Schiffer skyltar. Om du väntar med din mobiltelefon på bussen och du ringer till det här numret kommer du att få ett SMS med autosvarare med mer information om produkten.
6. Du är på väg och får ett fax eller ett fast KPN-nätverk, röstbrevlåda. Vill du veta detta omedelbart? (XOIP.nl skickar dig en SMS-varning);
7. Postbanken erbjuder möjlighet att begära ditt kontosaldo via SMS.

En portal som redan erbjuder personliga sidor kan också tänka på möjligheten att påminna personer på en födelsedag och samtidigt skicka ett (förinmatat) personligt SMS till födelsedagsfestet. Det är också möjligt att begära en åsikt eller rösta via SMS. Det är sant att mottagandet och analysen av svaret är välorganiserat. Det finns företag som kan göra det för dig, mot betalning.

Internet community har nu blivit vana vid värdefullt innehåll som erbjuds gratis. Det finns leverantörer (t.ex. Zed) där du måste betala för SMS-innehåll. Om du tittar på hur de betalda WAP-tjänsterna utvecklas, verkar det inte mycket uppmuntrande för denna betalade SMS-innehållsstrategi: Tjänsten att visa NOS Text-TV via WAP har 1300 betalande abonnenter efter ett år. Den svenska TV-stationen TV4 och dagstidningen Swenska Dagbladet har en gemensam WAP-tjänst som inte lyckas efter 2 års reklam. TV4 har 600 kunder och dagstidningen har 1500 per dag!

Om du vill testa om SMS-marknadsföring också fungerar för ditt företag, kan du sponsra ett befintligt nyhetsbrev som redan skickas via bulk SMS (ett exempel på detta är Emerces SMS-tjänst). Du kan också fungera som sponsor på webbplatser där du kan skriva och skicka ett gratis SMS (till exempel på XOIP eller CompuServe). Villkoren är att du gör ett attraktivt och tillfälligt erbjudande. För att mäta svaret anger du ett telefonnummer eller en URL som endast används för den här sms-åtgärden.

Hur många sms-meddelanden fick du den här veckan?

Ernst Blok är Senior Marketing Consultant vid JK & K Communications i Amsterdam

Top