sv.onlinewebcreations.com

Bitcoin har varit upptagen de senaste månaderna. Enligt vissa är det främst en lokal valuta i den globala webbyn, där andra ser det som en seriös valuta för den svimlande världsekonomin. Har en digital revolution förestående eller kommer virtuella pengar att hävda sin plats i det nuvarande betalningssystemet?

Vissa innovationer verkar inte ha något annat syfte än att ge en pendelrörelse till förankrade strukturer. Precis som tio år sedan hade de illegala Napster Apple Steve Jobs tanken på den juridiska varianten, som heter iTunes, Bitcoin kan vara en plan för ett helt decentraliserat digitalt betalningssystem.

Den här virtuella valutan har berömda föregångare, som eCash och eGold. Dessa hade redan utvecklats på 1990-talet som ett alternativ till dyra kreditkortsbetalningar på internet. ECash-metoden för den nederländska DigiCash gjorde det mesta möjliga av ett globalt genombrott vid den tiden, men det visade sig vara ett förgäves hopp, bankerna tog sin näsa för det.

Det var också några veckor tillbaka Linden dollar. I den virtuella 3D-världen i Second Life - trots att ett sådant fenomen som inte har överlevt den nyktera verkligheten - verkade det logiskt att köpa virtuella varor eller tjänster med virtuella pengar. Om deras föregångare fortfarande är jämförbara med kvitton som du kan köpa drycker på en musikfestival, kan Linden-dollar åtminstone bytas ut mot riktiga pengar. På toppen i december 2006 gick nio miljoner amerikanska dollar in i Linden-ekonomin.

Och sedan 2008, vid tidpunkten för kreditkrisen, fanns det plötsligt bitcoin. Uppfattas och uppfunnits av en eller flera personer vars identitet är den bäst bevarade hemligheten sedan Deep Throat från Watergate-affären. Att döma av sitt språk skulle den mystiska Satoshi Nakamoto vara av brittiskt ursprung. Amerikanska tidningen The New Yorker trodde att han kunde identifiera honom som Michael Clear, en strålande kryptografistudent vid Trinity College i Dublin, som omedelbart fick ett jobb hos de allierade irländska bankerna. Det är emellertid aldrig bevisat. Nyligen uppträdde namnet professor i matematik Shinichi Mochizuki, vilket i alla fall är tillräckligt smart för att kunna vara.

Hackers "Sedan 2002 har det redan diskuterats om alternativa pengesystem i hackergemenskapen, säger Paul Ostendorf, futurolog på Neoversum. "En fantasi om ett digitalt alternativ till fraktionerad bank, där mer lånas än medel som anförtrotts det. I deras ögon måste ett oberoende system skapas utan en centralbank och en penningskapande funktion, till skillnad från den algoritmiska skapelsen. "

Karaktäristiskt för Bitcoin är att datorerna hos alla deltagare tillsammans hanterar systemet och godkänner transaktioner. Skarpa är inneboende för systemet; Valutan använder tung kryptering för att förhindra att användarna enkelt skriver ut internetmynt. Med tiden blir det ännu svårare att göra bitcoins: en virtuell kick mot penningekonomin och se den som ett bra verktyg för att minska inflationen, så kallas det.

Du sparar bitcoins i en digital plånbok. Du kan lägga den på din egen dator eller hantera den själv på internet. För att extrahera mynt behöver du programvara som löser komplexa matematiska problem, ett slags gåtor. Den första datorn som löser beräkningarna, något som kontrolleras av nätverket själv, får 25 bitcoins som en belöning. Ersättningen halveras dock vart fjärde år. Så fungerar systemet.

De flesta användare föredrar därför att utbyta befintliga valutor med virtuella valutakontor, inklusive Mt. Gox är den mest kända. I Nederländerna kan man nyligen vända sig till Bit My Money (tidigare Bitbank) eller Bitonic. Detta växelkontor hävdar nu en omsättning på en och en halv miljon euro i sålda bitcoins. Bit My Money har nyligen höjt tre ton från investerare, inklusive Ronald Prins, grundare och VD för säkerhetsföretaget Fox-IT.

Prins säger också att han drivs av ideologiska motiv. "Jag tror att det är en konstitutionell rätt att betala anonymt, som du kan göra med pengar på bageriet." Han ser också bitcoin som den ideala betalningsmetoden i fattiga länder där människor ofta inte ens har ett bankkonto. "De har alla en mobiltelefon som du kan byta bitcoins eller andra virtuella pengar på."

Oro Det finns fortfarande många praktiska problem. Bitcoin har till exempel en enorm attraktion för bedrägerier och utpressare på grund av anonymitet. På Silk Road, den digitala shoppinggatan för olaglig handel med drog och vapen, kan du bara betala i bitcoins för illustration. Å andra sidan kan bitcoin-transaktioner inte ångras, vilket i sin tur begränsar bedrägerier i betalningar på internet. Problemet är att på grund av den decentraliserade naturen tar det några minuter att kontrollera bitcoins äkthet.

Det finns också oro för stabilitet: malware har nyligen börjat använda smittade datorer för att generera bitcoins. Valutavdelningen Instawallet var tvungen att stänga dörrarna efter en hack där pengar togs. Det ger oro på marknaden. "Folk glömmer att det är virtuella fiatpengar", säger Paul Ostendorf. "Det härledar inte sitt värde från det material som det görs till, till exempel guld- och silvermynt eller i det här fallet bitar, men från förtroendet för att varor och tjänster kan köpas med den. Fiatpengar ska utgöra en verklig motvärdering i den ekonomiska aktiviteten. Handeln med bitcoins handlar om att handla själv. Det gör valutan mycket volatil och inte representativ för ekonomin. "

Och faktiskt. Efter Cypern-krisen började ett riktigt flyg till bitcoins. I januari kostar bitcoin cirka femton dollar. Den 11 april var det 179 dollar, vilket gav värdet i omlopp till två miljarder dollar. Och det medan "valutan" i början 2009 var värre mindre än en halv dollar cent. För den första pizza som någonsin betalats med bitcoins måste tiotusen bitcoins läggas till. Konvertering till april 2012 är den (långmatade) pizzaen nu värd en till två miljoner euro.

Förordning De första unga bitcoin-investerarna har redan stigit. De håller de erhållna mynten i sin egen ficka så länge som möjligt, i hopp om att priset kommer att stiga ytterligare inom en snar framtid. Ett kasino för nördar kallar Ostendorf det: "Folk som inte vill sakna båten börjar gräva sig. Du ser en fullständig felmatchning. Mining av bitcoins kostar omkring 150 000 dollar el per dag på grund av den nödvändiga datorkraften för mynt värda 450 000 dollar. Investeringarna i hårdvara ingår inte ens. "

Föredragandena säger att valutan visade sig vara ganska robust trots starka prishöjningar. Under 2011 kollapsade kursen också efter ett antal hackande incidenter, men bitcoin krypterade tillbaka. Vissa är fortfarande optimistiska: den nederländska programvaran Ben Verloop har till exempel sitt hus i Capelle aan den IJssel till salu för sex tusen bitcoins.

Den virtuella valutan blir gradvis vanligtvis. Ett holländskt ICT-utställningsföretag betalar semesterlön i bitcoins. PayPal-direktören David Marcus vill ha en länk till Bitcoin för att öka de praktiska betalningsalternativen. Och en av de största datingsidorna i USA, OkCupid, har nyligen accepterat bitcoins, precis som FashionFootwear.nl i Nederländerna. Det är också möjligt att njuta av en kopp kaffe på Café De Waag i Delft genom att betala bitcoins. En fysisk bitcoinvaluta har även uppstått, komplett med hologram, samt en bankomater som byter bitcoins för dollar eller vice versa.

Banker och handledare följer utvecklingen noggrant. I mars föreslog den amerikanska myndigheten Financial Crimes Enforcement Network att reglera bitcoin-transaktioner. Den amerikanska regulatorn som handlar om handel med derivat, Commodity Futures Trading Commission, vill också fokusera sina pilar på bitcoins. Den amerikanska betalningsuppstarten Dwolla var den första som blev förvirrad av US Department of Homeland Security. Företaget får inte längre betala till Mt. Gox, för att det aldrig rapporterade sig som betalningsförare.

Där Bitcoin tog avstånd mot anläggningen tidigare, är de nu de som kräver reglering. De välkända bröderna Cameron och Tyler Winklevoss, som äger omkring en procent av alla bitcoins och investerar i bitcoinstartup BitInstant, insisterar även på samarbete med den federala regeringen.

Hyperinflation Europeiska centralbanken, som publicerade rapporten Virtual Currency Schemes i oktober, ser ingen anledning att reglera. Det finns ingen fråga om ett hot mot pris och finansiell stabilitet än. Bitcoinbetalningar regleras inte i Nederländerna för närvarande. De Nederlandsche Bank säger att bitcoins som sådan fortfarande (utanför) omfattas av såväl elektronikdirektivet som betalningsdirektivet, men tjänster relaterade till bitcoins kan omfattas av det här systemet. Enligt finansdepartementet är dock bara två procent av det totala antalet Bitcoin-användare av nederländska ursprung världen över och de har gemensamt cirka tjugo miljoner euro bitcoins.

Landschefen Daniel van Delft i Visa Nederländerna säger att hans organisation inte accepterar bitcoins som valuta. "Vi arbetar bara med fullt spårbara transaktioner. Förtroendet för betalningssystemet är avgörande, vilket blir svårt med Bitcoin i sin nuvarande form. Det kommer att bli lite annorlunda om det finns mer kontroll, och ECB skulle omfamna valutan. "Han erkänner att marknaden behöver lågt tröskelvärda och billiga betalningsmetoder, särskilt för mikrobetalningar. "Vi arbetar hårt på det, även i samband med mobila kontaktlösa betalningar."

Problemet är att Bitcoin själv fortfarande har för många svagheter. En av de viktigaste är gränsen inbyggd för att motverka inflationen: över 21 miljoner bitcoins kommer i slutändan inte att brytas. Vid första anblicken verkar färre invånare än Benelux ha tillgång till dem, men det är inte så dåligt: ​​de är delbara till åtta decimaler, som om du söndrar en euroboll i små bitar.

Psykologiskt svårt att smälta, tänker futorologen Ostendorf: "Du kan till exempel få en lön som börjar med noll och komma, följt av ännu mer nollor och äntligen några siffror. Varje år växer ekonomin, din lön går också ner. Eftersom Bitcoin-systemet är naturligt deflationellt. Om efterfrågan på valutan kollapsar får du motsatsen till vad du ville ha: nämligen hyperinflation. "

Global valuta Enligt penningekonomen Harry Garretsen vid Rijksuniversitetet är bristen på en centralbank i allmänhet svagheten i denna typ av system. Han tror inte att du kan undvika avskrivning av pengar genom att länka den till en komplicerad matematisk algoritm. Centralbankerna är bättre på att begränsa inflationen under de senaste femton åren, säger Garretsen.

Bitcoing-samhället verkar vara mycket medveten om svagheterna. Eftersom under tiden många alternativ uppkommer. På så sätt lanserade OpenCoin också en egen digital valuta Ripple (se rutan) förutom ett nytt betalningssystem. Under tiden har 100 miljarder krusningar skapats, och för att ge den nya valutakraften 75 procent av aktien ges bort gratis. Kvartalet håller företaget själv i hopp om att återbetala sina investerare. Bland dem är den välkända amerikanska riskkapitalfesten Andreessen Horowitz.

Litecoin är ännu en digital valuta, men med förändringar i driften av gruvdrift. Dessutom är den totala kvantiteten litecoins (LTC) som extraheras 84 miljoner bitar fyra gånger storleken på Bitcoin. Den så kallade PPCoin, peer-to-peer-mynten, skulle också vara en (tekniskt) bättre hanterbar valuta.

Men en bit av Bitcoin-alternativ gör inte marknaden tydligare. Ostendorf tror inte att det kommer att bli en digital världsvaluta ändå. "Euron är inte stabil med de deltagande medlemsstaterna, hur vill du göra det med en världsvaluta?"

Vissa analytiker har mer förtroende för varianterna av Linden-dollarn. American Express har Amex-poäng, Facebook har egna krediter och Amazon lanserade nyligen sina Amazon-mynt. Begränsad utplacering kanske, men inte särskilt riskabelt. Ostendorf tror att vi i framtiden kommer att börja betala mobil med befintliga valutor. "Jag drar det från de många patentansökningarna inom detta område. Mobiltelefonen kommer snart att kunna känna igen vår röst, ansikte, fingeravtryck och pinna för att göra säkra betalningar utifrån den identiteten. "

krusningar
Ripple är ett centraliserat betalningssystem, även känt som en öppen källvariant av PayPal. Betalningar kan göras genom att ange valutor, inklusive bitcoins. Systemet spårar och registrerar alla typer av transaktioner, men registrerar inga personuppgifter. Dessutom har nätverket sin egen virtuella valuta, kallad krusningar (XRP), med vilka transaktionskostnader betalas. Betalningssystemet betalar användarna blygsamma kostnader för att förhindra att deltagare behandlar miljontals transaktioner samtidigt.

Uppfinnaren av Ripple är American Jed McCaleb of OpenCoin. Han är också grundaren av växelkontoret Mt. Gox. Han tror att internet har medfört många förändringar, men finansiella transaktioner har stagnerat i det förflutna så långt som han berör. VD Chris Larsen från OpenCoin är också grundaren av p2p-lene-initiativ som Prosper och E-Loan.

acceptans
WordPress, Reddit och WikiLeaks accepterar bitcoins och ett växande antal webbutiker gör det också. Av olika skäl. WordPress omfamnade bitcoin eftersom PayPal blockerar mer än 60 länder. Den stora fördelen är att inga transaktionskostnader beräknas och det finns inga andra hinder. Finansiella tjänsteleverantörer som Ogone och Buckaroo gör ingenting med bitcoins. Och inte alla interkontor arbetar med det. Mikrobetalningssystem som Flattr måste också acceptera bitcoins.

*) Denna artikel har tidigare publicerats i juni månad av Emerce magazine (# 123)

Illustration: Erik Flokstra / Twin Media

Top