sv.onlinewebcreations.com

KPN kommer att investera i startup från en nystiftad fond under namnet Fastlane Ventures. Fokus ligger på internet, mobil, spel och sociala medier.

Fastlane Ventures presenterades förra veckan i Berlin, eftersom fonden kommer att fungera därifrån. Den exakta storleken på fonden är inte känd, men den ligger mellan tio och ett hundra miljoner euro.

Den största aktieägaren är KPN. Minoriteten är i händerna på entreprenörer Dirk Freise, Martin Östermayer och Thorsten Rehling. Tyskarna startade Handy.de efter sin studietid och byggde senare mobilleverantören Blau.de. I mars 2011 köpte KPN Tyskland det företaget. De tre grundarna fortsätter nu som företagare i hemvist .

Investerarnas fokus ligger på Tyskland, även om de har ambitionen att vara "den första kontaktpunkten för europeiska igångsättningar" på tre år.

Fastlane Ventures deltar i start-up och unga företag och har intressen på mellan 500 000 och 2 miljoner euro. I följdskäl finansierar det upp till sex miljoner euro.

Investerarens portfölj är tom, men det första deltagandet förväntas meddelas under det aktuella kvartalet.

Inom två till tre år hoppas KPN-investeraren bygga upp intressen mellan tio och tolv unga företag.

För KPN är detta ett innovativt steg i internetbranschen. Aldrig tidigare utvecklade det icke-telekomverksamhet genom en separat organisation utomlands. Detta är sent jämfört med exempelvis Vodafone och T-Mobile.

Vodafone och T-Mobile har varit aktiva investerare i internetföretag i åratal, främst av strategiska skäl. T-Venture har en lång lista över andelar. Vodafone Ventures är lite kortare, men kan nu byggas på elva års erfarenhet. Brancegenoot Telefónica inrättade en division i London i september 2011 där 2500 personer måste förbereda O2: s moderbolag för app-ekonomin.

KPN vill inte ge en reaktion. "Vi är upptagna."

Top