sv.onlinewebcreations.com

Igår lanserade Google sin efterlängtade Google Drive, en direkt konkurrent till Microsofts SkyDrive och Dropbox. De reagerade var och en på sin egen väg till den nya rivalen.

Virtuella hårddiskar har funnits i åratal, men nu när allt rör sig till molnet, gör de virtuella förvararna sin återkommande roll. Tack vare smartphones och surfplattor, för att vi nu vill kunna konsultera våra foton, videoklipp och foton överallt.

Det finns därför stora skillnader med sina föregångare. De senaste varianterna erbjuder mycket mer gratis lagring: 5 GB i Google Drive och Dropbox, 7 GB på SkyDrive. Dropbox hade 2 GB fram till igår, men har utökat sin kapacitet snabbt igår. Microsoft gjorde precis motsatsen: 25 GB var 7 GB. Det finns appar (Android, iOS) för att använda filerna också mobila. Allt synkroniseras automatiskt. Google har också prioriterat Android, en iOS-version kommer senare.

Liksom Dropbox har Google tillhandahållit ett utvecklingspaket så att applikationer kan utvecklas baserat på Google Drive.

Intäktsmodellen är freemium: stora konsumenter måste betala extra. Vem behöver 1 terabyte betalar 256 dollar per år.

Google har väntat en stor mängd för virtuell lagring. Enligt amerikanska webbloggar har projektet skjutits upp flera gånger. Enligt Google själv beror det på att de ville erbjuda mer än bara lagring. Du kan skapa och samarbeta: Google Dokument finns i Google Drive. Detta gör det möjligt för användare att samarbeta samtidigt i dokument, kalkylblad och presentationer. Dessutom kan de lägga till kommentarer och svara på olika typer av filer.

Som företagsanvändare kan du dela filer eller mappar med specifika personer, hela laget eller med personer och partners utanför företaget. Användare kan enkelt söka efter innehåll med nyckelord och filter efter filtyp, ägare och mer. Enhet kan också känna igen text från skannade dokument med hjälp av OCR-teknik (Optical Character Recognition).

I övrigt är Google Drive omedelbart bannlyst i Kina för att skydda den kinesiska rivalen Baidu. Den förra månaden lanserade sin egen molntjänst Wangpan.

Top