sv.onlinewebcreations.com

Hans uppfinning förra året var ett smuts-billigt och 100 procent noggrant detekteringsmetod för cancer i ett tidigt skede. Nu bygger den 16-årige Jack Andraka en Tricorder, en sniffer som är stor som en telefon som kan analysera alla sjukdomar och kemiska föreningar i en persons miljö. Emerce pratade med honom.

Vi dricker kaffe på Hopper i Rotterdam. Han kontrollerar sin Facebook ett ögonblick. Dagen efter hans uppträdande vid Singularity University i hamnstaden förbereder pojken från Baltimore sig för att gå till sitt nästa resmål någonstans i världen. Andraka var talare vid en TED-händelse och reser nu från ett steg till nästa laboratorium. "Jag tänker en dag i månaden i skolan." Men hej, vad läser han?

När han var tretton dog en morbror av bukspottskörtelcancer. Detta markerade början på ett uppdrag via Google och på Wikipedia som ger Jack Andraka dagligen kontakt med de mest kreativa forskarna i väst.

Vad hittade du?
En metod för att upptäcka bukspottskörtelcancer och lungcancer med en droppe blod på ett papper med kemikalier på ett mycket tidigt stadium. Testet kostar tre cent och tar fem minuter att ta av. Den snygga saken är att den är 100% korrekt. Jag har ett internationellt patent på det och nu, från mitt företag, talar jag med laboratorier för att få den till marknaden. Detta tar vanligen mellan två och fem år.

När min farbror dog, fick jag reda på att sjukdomen alltid upptäcks mycket sent. Undersökningar är dyra och få överlever. Efter min forskning på Google och Wikipedia, mailade jag tvåhundra professorer för att testa min lösning i labbet. Av dem sade 199 nej och man kanske. Till slut fick jag arbeta från den där tre månaden i sitt labb. Det var sju.

Varför hanterar du vart de vackraste vetenskapliga huvuden har misslyckats i åratal?
Om du är aktiv inom det vetenskapliga området för länge får du mycket ljud. Det distraherar och försvinner dina tankar. Och så kan du inte göra nya uppfinningar. Jag har inget emot att misslyckas, har inte det bagaget, hade en kreativ idé och kunskapen och möjligheten att genomföra den.

Arbetar du redan på något nytt?
Ja, till en Tricorder för ett X-pris som du kan vinna tio miljoner dollar. Det är en enhet som är stor som en telefon med en detekterande laser i den. Till exempel får du honom över din hud och han söker efter tio cancers, 23 andra sjukdomar och abnormiteter. Han kommer att kosta fem dollar och fungerar extremt bra. Konceptet är klart. Det kan till exempel också hitta sprängämnen, bättre än en hund. Och signalmolekyler, som är användbara för att detektera sjukdomar. Problemet med marknadsföring av denna typ av utrustning är att den måste testas av regeringsmyndigheten. Och det har inga regler eller metoder för att testa någonting som kan göra allt.

Vad hittar du intressanta senaste fynd?
En min kompis byggde en kärnreaktor för på köksbordet. Åh ja, och en vän har just lanserat en revolution i biobränslen.

Top