sv.onlinewebcreations.com

Ett regelbundet uttryck (RegEx) är ett verktyg som du kan känna igen för mönster med vissa tecken. RegEx används huvudsakligen av webbutvecklare, men som vi visar i den här artikeln kan det också vara mycket värdefullt för en marknadsförare som inte vet något om programmeringsspråk.

Vi visar dig fyra applikationer hur du kan använda RegEx i Google Analytics (GA), som kan hjälpa dig att analysera din webbplats trafik (snabbt), nämligen;

- filtreringsadresser
- sökord för filtreringsplatsen
- skapa mål
- skapa segment

När du är bekant med RegEx ser du att du även kan använda den i andra program. Till exempel, för SEO marknadsförare, är RegEx mycket användbar i Screaming Frog SEO Spider.

RegEx-tecknen

Utan att göra en teknisk historia kommer vi bara att gå igenom de viktigaste tecknen. De kan delas in i jokertecken, grupper, ankare och flykten. Ett jokertecken är egentligen en slags joker, för ett jokertecken kan stå för varje karaktär, nummer eller brev.

Genom att placera en del av ett reguljärt uttryck inom parentes eller parentes kan du placera den delen av det reguljära uttrycket tillsammans.

Ankare står inte för ett tecken själva, men de står för positionen före, efter eller mellan.

Escape-tecknet kan användas om du bokstavligen söker ett tecken som också används av RegEx. Exempelvis används ett frågetecken av RegEx som ett jokertecken, vilket innebär att när du bokstavligen söker efter ett frågetecken bör du ange det som '\?'.

Nedan förklarar jag fem tillämpningar av RegEx som varje online marknadsförare kan använda.

RegEx i Google Analytics (GA)

RegEx kan tillämpas på flera sätt i GA:

  • Filteradresser

Till exempel, för vår affärs community www.solden.be vill vi ibland snabbt se hur fem olika annonsörer har utfört på vår hemsida förra månaden. Alternativet Matchande RegExp i GA är då mycket användbart. Till exempel kan du skriva in "ici-paris-xl | groupon | adidas" och du får bara resultat för dessa tre annonsörer.

Eller ". * Kategori \ /. * - och-" om jag letar efter kategori sidor som innehåller flera kategorier (i vår webbstruktur alltid '-n' visas på dessa sidor)

. * kategori gå igenom strängen tills "kategori" hittas

\ / Kontrollera om kategorin slutar med en bokstavlig '/' tecken

. * - och-gå igenom strängen tills "-en" hittas

  • Filtrera sökord på webbplatsen

Om du har ett sökfält på din webbplats och du har aktiverat platssökning i GA hittar du i GA en lista över alla söktermer som besökare har använt via Beteende, Site Search, Översikt, Visa fullständig rapport. På Solden.be söks till exempel många rabatter för bol.com. Problemet med detta är att personer med olika sökord söker efter samma webbutik så att vi inte omedelbart kan se hur många som letar efter rabatt från bol.com.

Du kan använda det avancerade filtret för "exakt matchning", "börjar med", "slutar med" eller "innehåller", men ingen av dessa alternativ visar exakt de resultat du letar efter. Detta är möjligt med alternativet Matchande RegExp.

När det gäller bol.com söker vi alla möjliga variationer, som bol com, Bol, bol.com etc. Dessutom vill vi inte få tillbaka resultat som inte har något att göra med bol.com, som Bolero multivit.

Om du verkligen vill göra det helt korrekt ska du använda RegEx:

. * [bB] ol ($ | [\.]. * com | com)

. * [bB] gå igenom strängen tills bokstaven b eller huvudsteget B hittas

ol, följande bokstäver i strängen, bokstäverna 'o' och 'l' måste vara. (skapa en grupp så att vi kan skilja regler med '|' tecknet)

$ slutet på strängen

| eller

[\. ] nästa tecken är en bokstavlig '.' eller ett mellanslag |
. * com gå igenom strängen tills "com" hittas

| eller

com nästa bokstäver i strängen är "com"

Kort sagt betyder det att en sökning görs för en sfär eller en sfär i texten, det här är antingen slutet, eller en ytterligare sökning görs för något som inte är ett brev (utrymme eller, till exempel) och efter att söka så länge som det finns com. Till exempel visas endast de varianter som är relevanta för oss när det gäller bol.com.

I detta fall används en ganska komplicerad RegEx. Om du är osäker på om du har rätt RegEx kan du testa det mycket bra på den här webbplatsen. Du ser då exakt vilka linjer som är kända med RegEx-mönstret du använde, se exempel nedan:

  • mål

På vår hemsida är vårt främsta mål att folk klickar på en rabattkodsknapp. När människor gör det ändras vår webbadress och det här kan identifieras i GA genom att använda det vanliga uttrycksfältet. Målet är bara pålitligt om = öppet inte sker i en webbadress som vi distribuerar via socialt eller nyhetsbrev eller liknande.

  • segment

En annan tillämpning av RegEx i GA är skapandet av segment. Till exempel kan du inkludera ett segment som bara inkluderar alla sessioner som kommer via Google, Yahoo eller Bing (se ovan). Eller till exempel ett segment som bara inkluderar besökare som kommer från de största städerna i Belgien (se nedan).

Sammanfattningsvis:

I Google Analytics (och andra program) kan du spara mycket tid genom att använda RegEx. Du kan använda den för att filtrera url, filtrera sökord på webbplatsen och skapa mål eller segment.

Top