sv.onlinewebcreations.com

Sociala nätverk som MySpace och Facebook blir alltmer platsen för att hitta användare för nya webbtjänster eller nätverk. Nästan fyra miljoner Facebook-användare lade den nya musiktjänsten iLike till sin profil i en månad.

American Parks Associates genomförde forskning kring sociala nätverk. Forskaren fann att sociala nätverk blir allt mer intressanta för utvecklare av nya webbtjänster. Dessa kan göra sin tjänst eller applikation tillgänglig i form av en widget (kallas ibland en gadget), som enkelt kan klistras in i en profil.

Med en sådan widget kan användarna "städa upp" sin profil. Marknadsföringseffekten är enkel: Den som ser en intressant widget på en väns profil lägger till den i sin egen profil. På så sätt kan en widget spridas snabbt inom ett nätverk. Exempel på widgets är bildspel eller musikpreferenslistor. Förväntan är att ännu mer komplicerade widgets kommer snart att börja.

Problemet är enligt Parks Associates att nätverk som MySpace och Hyves inte är helt öppna. Undantaget är Facebook, som helt öppnade sitt nätverk förra månaden och ger utvecklare verktygen för att bygga applikationer själva.

Användare av Hyves kan lägga till ett begränsat antal widgets till sin profil: videoklipp från YouTube, Google och Yahoo, musiköversikter från Last.fm och bildspel från Slide.

Facebook
Nästan 900 ansökningar till medlemmar finns för närvarande tillgängliga på Facebook. Facebook talar om applikationer och inte widgets. Detta beror på att applikationerna säger att de kan gå ett steg längre än de välkända widgetsna.

Den mest populära ansökan bland medlemmarna är "Top Friends", som har lagts till i sin profil av mer än sex miljoner medlemmar. iLike och Fortune Cookie ligger på andra och tredje plats med både mindre än fyra miljoner Facebook-användare. Totalt har Facebook 27 miljoner aktiva användare. Tre miljoner mer än en månad sedan, då utvecklingsplattformen öppnades.

Användare av Facebook kan lägga till en widget / applikation i sin profil med några klick. Applikationerna listas på förvaltningssidan. MySpace och Hyves känner inte till en sådan lista. En användare av MySpace måste själva hitta koder för applikationer och "klistra in dem i sin profil".

Top