sv.onlinewebcreations.com

Omkring fyrtio procent av invånarna i den virtuella världen Second Life tjänar pengar genom att sälja varor och byggnader till andra invånare. Nästan en tredjedel av dessa "tjänstemän" byter virtuella pengar mot riktiga dollar. Detta framgår av en första EPN-studie av onlinevärldens inflytande som Second Life på välbefinnande. EPN kommer att expandera ämnet vidare under de närmaste månaderna.

Second Life är en virtuell värld som kan få stor inverkan på människor som går in i det, säger direktör Tom van der Maas, EPN, plattform för informationssamhället. Den virtuella världens sociala inflytande är en av EPN: s spetshuvud.

Van der Maas tror att mellan tre och tio år från och med nu kan Second Life verkligen bryta ut. För närvarande har Second Life nästan 400 000 invånare. På grund av allt bättre grafik och möjligheten att presentera spelet i en realistisk tredimensionell miljö, kommer den virtuella verkligheten i många avseenden att jämföras med den verkliga, säger Van der Maas. "Intensiteten av erfarenheter ökar och därmed påverkan på människors liv." Second Life kommer också allt mer att integrera med andra (online) miljöer, till exempel flygsimuleringsprogram, förväntar Van der Maas.

Intensiteten av erfarenheterna i Second Life är redan mycket hög för vissa "invånare", enligt EPN-studien. En bra tredjedel av invånarna säger att de redan känner sig beroende. De kämpar ofta för att anpassa sig till den "riktiga världen" när de återvänder till den. Vissa invånare befinner sig i den virtuella världen i upp till åtta timmar om dagen.

Studien utförs av en forskare som har gått in i Second Life som Avatar, ett virtuellt alter-ego. Det var där dessa andra avatarer närmade sig och bad dem att fylla i ett frågeformulär med cirka 70 frågor.

Second Life har sin egen ekonomi, där människor till exempel bygger hus och handlar saker. Varor handlas i Second Life mot Linden dollar. Dessa kan bytas mot riktiga dollar på LindeX valutaväxling eller utbyte på Ebay.

"När miljontals människor börjar handla, kan skattemyndigheterna inte längre stänga sina ögon", säger Van der Maas. Det finns också juridiska frågor. "Tänk dig att hyra någon ett virtuellt hus och hyresgästen säljer det huset. Vad gör du? Kommer du till polisen för att lämna in en rapport? Han förstår förmodligen inte detta. "

Van der Maas medger att sådana juridiska frågor fortfarande är teoretiska frågor. "Det finns inga drama ännu, men det är bra att tänka på framtiden."

Top