sv.onlinewebcreations.com

Online videokonsumtion utvecklas snabbt. Och är en av anledningarna till att volymerna på nätet nu är större än TV-apparaterna. Ändå är allvarlig affärsgenerering inte självklart i den här unga industrin. Ris höjer frågan: finns det en framtid för online video i Nederländerna?

Internationella och holländska siffror har visat en avsevärd ökning av tittartiden för onlinevideo i några år nu. Båda på öppna plattformar och med betalda tjänster. I alla åldersgrupper, även om tillväxten varierar. Där ungdomar mellan 18 och 34 år, enligt GfK, såg mer än tre och en halv timme av online videoinnehåll förra året. Vad är ungefär tre timmar mer än hos personer över 55 år.

När det gäller konsumentbehov är sektorn därför bra. Businesswise är det dock större utmaningar. Det är till exempel svårt att återkalla produktionskostnaderna via Google AdSense - bland annat monetiseringsverktyget bakom YouTube - säger medieföretagets online videofil Frank de Wit, chef för Endemol Beyond Nederland. Snabbberäkning: cirka en euro för tusen visningar innebär att en miljon visningar endast ger tusen euro. "Det är inte lönsamt för oss, om du inte håller en produktion lutad och lägger konceptet på ett sådant sätt att det kan vara framgångsrikt i fjol."

Mer sponsring och kampanjer är mer lukrativa. Som med Endemols spelkanal Legends of Gaming. Ett format som har antagits från moderbolaget i Storbritannien och har översatts lokalt. "Eftersom vi redan i förväg visste vad framgången var utomlands och vad produktionskostnaderna var, kunde vi sälja den som en kampanj. Från början sponsrade hundra procent, men vårt ägande. "Också framgångsrikt: Försäljningskampanjer per video, som med Endemols resekanal Wander. Och för närvarande kommer en stor del av videotjänsterna från marknadsföringsbudgetar av varumärken.

balans
Det finns också möjlighet till innehållsskapande sida, med tanke på det växande behovet av videor. Speciellt genom att skapa och skapa format som är igenkännliga och ge riktning, kan du bli en partner som skapare, säger Arthur Clement, tills nyligen generaldirektör för Tiny Riot!, Den digitala innehållsstudioen FremantleMedia. "Speciellt när du överför koncept till andra länder och skala upp. Såvitt jag är orolig, den viktigaste intäktsmodellen för annonsmaterial. "

Samtidigt ser han flaskhalsar för utgivare, eftersom video är relativt dyrt och det finns ingen garanterad avkastning. "Video ska aldrig vara ett mål i sig, men framförallt ett sätt att bygga ett varumärke. Du måste alltid ha andra modeller runt den. "Återkallande Tiny Riot! (Online) boyband Continuum:" Vi byggde varumärkesmedvetenhet på YouTube, kombinerat med vad du kan göra med musik ännu mer, som försäljning, varor och evenemang. "

Enligt Clement kan varumärkena uppnå större framgång genom att få den "alltid på / alltid relevanta" idén direkt i huvudet. Enligt honom är sociala tidslinjer fortfarande alltför fulla av innehåll med kommersiella meddelanden. "Det beror på att varumärken ofta endast råds av reklambyråer. Så det finns ett stort hål i redaktionsinnehållet. Något som du lätt kan stänga genom att tänka som en förläggare. "Med andra ord: Använda video som ett lojalitetsverktyg. Genom en kontinuerlig ström av videor för att berätta eller underhålla målgruppen av substantiva berättelser. "Det återställer också balansen med reklam."

Eller som Jonatan de Boer, VD för producent OnLane, säger: Skapa en destination där människor kan hitta innehåll som de vill se. En plats där de går för sig själv. Coca-Cola har gjort det bra med CokeTV på YouTube ett tag nu. Med innehåll där varumärket själv inte spelar huvudrollen. Och där konsumenterna inte "jagas" av influencers. "Coca-Cola vill inte ha tillfällig uppmärksamhet, men kunder för livet. Då gör du automatiskt lite långsammare. "

Två världar
På RTL MCN, som stöder onlinevideoproducenter, går annonsörer nu verkligen över till online. Med de inriktningsmöjligheter och data som onlinevideo ger som huvudorsak. Plus interaktionen med andra discipliner. Den fragmentariska karaktären av online kompletteras med utbudet av TV. En kombination av starkt innehåll, hög räckvidd och därmed inverkan på målgruppen, säger Erik Kepper, VD. "Du kan göra innehåll, men om du inte har räckvidden kommer du inte att inse en inverkan." Så i nya format tänkas hur de översätts till olika plattformar. Till exempel blev ungdomsserien DARE gjord för Videoland, där flera influencers som är ansvariga för RTL MCN spelar en roll. Och är också ett aktuellt affärer program som Juice på Concentrates online-plattform - där flera YouTubers regelbundet går med - ett exempel på korsbestämning. När tolkningen görs av samma producent som RTL Boulevard: "Det är en stor fördel för oss att vi har tillgång till ett starkt redaktionellt lag."

Delvis på grund av målinriktade möjligheter finns det också möjligheter i nischer. "Tänk på en fiskeannonsör, " säger De Boer. "Om det annonserar på TV, kanske två procent av tittarna hittar ett sådant ämne intressant. Men online kan du direkt adressera den gruppen. Och så behöver du inte betala för de andra 98 procenten. "I detta kan annonsörer säkert ta ett steg, tror han. "Trots möjligheterna har vår verksamhet ofta ett mycket linjärt tillvägagångssätt."

För framtida framgångar är det nödvändigt att inte längre tänka i två världar, säger Clement. Därför bör du inte ge varje webbkanal sitt eget namn, som vanligt med TV-företag. Men positionen som en plattform. "Där kan du lägga ner allt innehåll och lägga till nya saker."

Musical.ly
Är utgivare i detta ändå nödvändigt? Enligt Clement inte. Han ser distribution som en vara . "Varumärken kan göra det perfekt själv." Han är också för att se noggrant på personalen du vill uppnå och göra innehåll från den varumärkesidé som målgruppen letar efter. Bland annat har BankGiro Loterij och Olvarit redan ett bra spel enligt Clement. Och använde Facebook-data för att bestämma vilket innehåll som är lämpligt. På Olvarit kompletterad med data från Google Zoo, marknadsföringsbyrån för sökjätten. "Med detta kan du undersöka mycket specifika personligheter. Och vi fick reda på vad målgruppen verkligen pratar om. "

Kepper förväntar sig också att varumärkena i allt högre grad utvecklas och berättar för sig själva. "Vad är ett hot mot den kreativa sektorn snarare än medieföretag." Enligt honom är annonsörer mindre benägna att annonsera direkt via plattformar som Facebook än de brukade. "De saknar ofta det sortiment som en kombination av plattformar kan erbjuda dem. Och de upplever att utgifterna och byggandet av ett mediemärke är något annorlunda än att sälja produkter. "

När det gäller distribution av varumärkena själva finns det fortfarande steg att ta, fortsätter Clement. "I de flesta fall är videon fortfarande grupperade på sina egna webbplatser. Men varför inte på YouTube att bygga en privat minilastare? Så att de också kan läggas till som en redaktionell video till ett nyhetsbrev. "Detta skapar också mer balans mellan kommersiellt och redaktionellt innehåll. "Genom att tillåta titlar som tar emot videoklipp som motsvarar SEA: s köp och kunskap från SEO kan du stärka effekten avsevärt. Att medvetenheten saknas ofta. "

Även om YouTube fortfarande är det bästa stället att bygga upp, blir yngre plattformar som Instagram, Snap och Musical.ly också alltmer populära. alltmer attraktiva. "Musical.ly kan jämföras med var YouTube för fem år sedan var en riktig lekplats", säger De Boer. "Men annonsörerna är nu trickling in. Till skillnad från att priserna är ännu lägre än med YouTube. "Utvecklingen sker också på Facebook. OnLane är inblandad i en monetiseringspilot. "En experimentell fas och ännu inte offentligt tillgänglig. Men om det öppnas kan det fortfarande vara ett krig mellan videoplattformarna. "

Stor underhållning
Plattformarna själva söker fortfarande hur man ska hantera intäktsmodeller. För att återfå förtroendet hos annonsörer efter händelser med chockerande videoklipp och länka annonser till extremt innehåll, uppdaterade YouTube nyligen sina annonseringskriterier. Och kanaler har nu minst fyra tusen timmars tittartid de senaste tolv månaderna och mer än tusen abonnenter. Vad snubblar mot motstånd från samhället. Som ett resultat ser små tillverkare att deras möjligheter minskar. För professionella YouTubers och producenter är det dock en bra utveckling, säger De Wit. "Det är fortfarande det vilda västern. Alla svepte tillsammans för att tjäna AdSense. De kanaler som kastas på nätet på detta sätt straffas, är ett tecken på professionalism. "

Ändå är det fortfarande en utmaning att producera enkelt innehåll till låg kostnad. Detta är redan möjligt med en genomsnittlig smartphone nuförtiden. "Och så söker vi ständigt efter program som bara företag som vi kan göra", säger De Wit. "Lågkostnadsproduktioner med mycket bra idéer eller stora studioproduktioner, stor underhållning. Men även i det andra måste vi noggrant uppmärksamma kostnaderna. Annars prissätter du dig själv från marknaden. "

Den ovannämnda budgetutvecklingen kommer också att se till att kvaliteten på innehåll och produktioner ökar ytterligare de närmaste åren, förväntar Kepper. Som översättas till starka media varumärken med en internationell karaktär. "Internationalisering är ett viktigt nästa steg för sektorn. Något som vi, som RTL, är engagerade i den kommande perioden. "

aggregator
Var affärsverksamheten kommer att gå under den kommande perioden? De Wit ser främst möjligheter till video som förare för andra tjänster, som Amazon redan gör. Till exempel, för att göra ett onlineabonnemang extra attraktivt med exklusivt innehåll. Och konvertering från video till försäljning av produkter och tjänster. De Boer betonar den tidiga fasen av inkomstmodeller där sektorn fortfarande sitter. Riktningen är inte helt klar ännu. "Att innehållsdata drivs kommer att öppna nya dörrar. Nästa år mäter resultaten och tar dem tillbaka till nästa skapelse är centralt. "

Bortsett från det ser han också möjligheter som en spetsburk, som Twitch har, och direkta betalningar från konsumenter, som Patreon, som går i mark, särskilt i USA. Där människor kan prenumerera på (exklusivt) arbete från musiker, artister och andra tillverkare. "Det är vad beslutsfattare ska göra med YouTube."

Om det är upp till Clement kommer det till slut att bli mer cross-platform arbete. Betraktaren, med alla separata tjänster, vet mindre och mindre vad han har rätt till. "Det finns ett utmärkt tillfälle för branschen att erbjuda innehåll från en aggregerad miljö. Som en gren måste vi också tänka mer från konsumenten, till exempel hur vi kan förbättra användarvänligheten för honom. Såvitt jag är bekymrad betyder det att man börjar på ett ställe och går därifrån till andra miljöer. Och bara betala för vad du egentligen konsumerar, med färre prenumerationer. Det är verkligen på efterfrågan. "

Facebook-klockan
Några månader efter lanseringen av Watch - Facebooks nya videoplattform som för närvarande endast är tillgänglig i USA - är den redan populär bland medlemmarna i den sociala plattformen. Fyrtio procent av amerikanska Facebookers använder den varje vecka, enligt en undersökning av Morgan Stanley bland fjorton hundra konsumenter.

Tjänsten visar sig vara populär hos en ung publik. De fyrtio procent som tittar på videon varje dag är mellan 16 och 34 år gammal. Mot bakgrund av Facebook: s problem att hålla ungdomar med dem är det oväntat bra nyheter. Och särskilt relevanta säger forskarna, som ser Watch (och online video i bredare mening) som en av Facebook: s viktigaste långsiktiga drivrutiner för engagemang och intäktsgenerering.

Crypto YouTube
Online-video saknar också försök att skapa ett mer demokratiskt ekosystem med hjälp av blockchain. Efter fester som Flixxo, Viewly och Stream, upptog den amerikanska uppstarten Lino nyligen tjugo miljoner dollar genom att utfärda sitt eget kryptotoken. Att göra förmedlare överflödiga som med många andra blockchain-initiativ. Och skapa en plattform där innehållsskapare och andra som tillhandahåller interaktion genom mikrobetalningar och reklamintäkter kan tjäna omedelbara (virtuella) pengar.

TV kväll
Snöret skärs upp, men TV-skärmen är långt ifrån död. För YouTube är TV även den snabbast växande skärmen med en ökning med sjuttio procent under det gångna året. Och även om mobilen står för 60% av visningstiden på plattformen ser tittarna på "heliga" TV-stunder som prime-tid och helger fortfarande ut på en storskärm. Visningstiden toppar vid dessa ögonblick, enligt YouTube.

* Den här artikeln förekommit tidigare i marsutgåvan av Emerce magazine (# 164).

Top