sv.onlinewebcreations.com

Arcandor, det tyska moderbolaget till bland annat Thomas Cook och KardstadtQuelle, begär en uppskjuten betalning. Planerna att fortsätta i en nedtonad form med stark inriktning på Internet kommer försvinner i kylskåpet för tillfället.

Den tyska regeringen vägrar att tillhandahålla det begärda statliga stödet till hundratals miljoner euro. Arcandor kan inte längre uppfylla de nuvarande förpliktelserna och begär uppskjuten betalning från domstolen. Om ingen lösning hittas, hotar konkurs och uppdelning av gruppen.

Arcandor, Karstadt, Quelle och Primondo har alla ansökt om ett moratorium från domstolen i sitt eget distrikt. Det gjorde moderbolaget känt i eftermiddag.

Thomas Cook, där tyskarna håller en 52 procent insats, förblir ute av spelet och fortsätter fortfarande ostörd.

För en och en halv och en halv sedan blev de finansiella problemen tydliga. Arcandor bestämde sig sedan för att fokusera företaget starkt på internetaktiviteter efter omorganisation, distansförsäljning av bland annat resor och elektronik.

Men de moderniserande internetplanerna var inte övertygande nog för att den tyska regeringen skulle ge Arcandor en kapitaltillskott. Förbundskansler Angela Merkel har redan utfärdat en ansökan om finansiering på 600 miljoner euro förra veckan. Nu ignorerar hon också begäran om 437 miljoner euro. Merkel anser att bankerna bör komma över med mer pengar.

Det internationella reseföretaget Thomas Cook ansvarade för 60 procent av koncernomsättningen i Arcandor förra året.

En presentation visade nyligen att Karstans webbshop konverterade 40 miljoner euro på internet, eller 1 procent av det totala.

Foto: http2007 (cc)

Top