sv.onlinewebcreations.com

Markera på din Facebook. Du har erkänt dem själv, men i praktiken är det fortfarande lite av en obekväm vänskap. Och som en copywriter och pionjär på Facebook undrar jag högt när ett inlägg är roligt eller dåligt. Och ska du faktiskt vara trevlig som ett varumärke på Facebook?

Nyligen kom jag över det här på min Facebook-vägg:

Under tiden finns det ganska många märken på min Facebook. Det finns också intressanta, mindre intressanta och helt ointressanta inlägg på min vägg. Ibland känns det som om jag är mitt i ett fint samtal och ibland börjar någon att prata genom mig. Och sedan med ett ämne som inte spelar någon roll. Det dåliga är att det bruset ökar.

Anledningen till ökningen är enligt min mening att varumärken vill bli en del av deras dagliga drift. De kommer att bredda sitt konversationsämne, som normalt begränsar sig till sin produkt eller tjänst.

Till exempel, genom att prata om vädret som ett ölmärke:

Eller som en drink om dina aktiviteter på helgen:

Eller fråga som ett klädmärke där du går på semester:

Är det kul eller kul? Människor reagerar på det, men skulle Grolsch verkligen vara glad att de visste att Edwin Stevens var tvungen att arbeta den dagen inom en minut (kolla tiden)?

Kortfattat är det detta samspelet som dessa varumärken väntade på när de tittade på prickiga presentationer om möjligheterna att interagera med din målgrupp på Facebook?! Jag undrar.

Ett annat intressant fenomen är att koppla på aktuella angelägenheter. Reklamebyråer gör ofta "sociala kalendrar". Det är praktiskt, för då kan du se när du kan hämta ditt mail. Problemet är dock att fler och fler märken gör detta. Och att min vägg är fylld med samma budskap på en sådan "aktuell dag". Men sedan också bokstavligen samma budskap.

Jag märker också att alla dessa inlägg avslutar med en fråga. Jag blir trött på det. Det är för tjockt ovanpå att dessa inlägg är avsedda att släppa interaktion. Det fungerar. Eftersom det finns reaktioner och "gillar". Men det är inte på något sätt sympatiskt och allt annat än socialt.

Jag skulle vilja avsluta med ett positivt ljud. Eftersom det finns också många märken som jag anser som vänner i min Facebook. Jag nämner

  • Pathé, som alltid berättar för mig vilka nya filmer som kör.
  • Hema, som nyligen berättade för mig att jag kunde beställa online BBQ-kött nu.
  • Grand'Italia, som lär mig hur man gör perfekt risotto och pasta. Spot på.

Det här är vänner som du har något på. Och så kan jag också komma till min punkt. Så länge varumärkena håller sig med sig själva och verkligen har något att säga på Facebook, blir det okej. Då blir det vänner som du har något att erbjuda. Och ingen popi-jopie som spottar dig på lång sikt eftersom de blir för irriterande. Bara riktigt, verkligen, Facebook.

*) Författare Merlijn van Vliet (25) är kreativ hos Fitzroy-aktiveringsbyrån

Top