sv.onlinewebcreations.com

Staten på västeuropeiska marknaden för handdatorer är fortfarande oroande. Under andra kvartalet 2002 såldes mer än en femtedel färre handhållna enheter under andra kvartalet 2002 än under samma period 2001. HP är fortfarande den europeiska marknadsledaren för Palm, enligt en undersökning av IDC.

Marknaden för handdatorer har samma problem som för mobila enheter, enligt forskningsbyrån IDC. Kunderna är inte tillräckligt övertygade om att utbyta sina gamla enheter för nya och företag tvekar att implementera enheter i stor skala och integrera dem i sin organisation. IDC söker orsakerna till detta främst i den allmänna osäkerheten om ekonomin, vilket innebär att köpbesluten ständigt skjuts upp.

HP lyckades förbli den europeiska marknadsledaren med 32 procent marknadsandel genom god försäljning av high-end iPaq 3800, 3900 enheter och befintliga Hp Journada-produkter. HP är dock för svag på lågsidan, enligt IDC, för att generera riktigt stora volymer.

Trots att Palm (trettio procent marknadsandel) såg antalet handdatorer sålda från 157 000 andra kvartalet 2001 till 135 000 under andra kvartalet i år, enligt IDC, har det en hög framgång. Dessutom står enheter med färgskärmar för mer än sextio procent av försäljningen.

Långt bakom båda handhållna jättarna är Nokia, Handspring (både sju procent) och Sony (sex procent), tredje, fjärde och femte respektive på västeuropeiska rankningar. Finländarna förlorade 5 procentenheter av marknadsandelar under andra kvartalet 2002 jämfört med samma period ett år tidigare. Den europeiska försäljningen av Nokias Symbian-baserade 7650-enhet går dock bra, enligt IDC.

Handspring återhämtades i slutet av andra kvartalet på grund av den stora efterfrågan på trådlös Treo 270. Sony nådde topp fem för första gången. Försäljningen av mm02s xda är också en blygsam framgång, även om IDC är besviken över antalet 4000 kopior som hittills har sålts i Europa. Det noterades att xda efter lanseringen i Nederländerna i maj endast varit på hyllorna sedan förra månaden i Storbritannien och Tyskland.

Top